Oppskrifter på snaps/dram

Snakk om "farget brennevin", og essenser.

Moderatorer: Høgetveit'n, textex, Ormlår

Innlegg Blove » Man Mai 30, 2005 1:39 am

Her er forresten H. L. Jepsens "Gammel Dansk bitter-dram"

1 flaske 45% sprit
15 mandler
1 vaniliestang
3 stk. hele kardemommefrøhus
6 nellikspiker
1 hel muskatnøtt
10 stk hel svartpepper
15 stk. hel allehånde

Trekkes i 2-3 dager. Filtreres

Hell så 1 hel flaske 45% sprit over de samme krydderne og la dette trekke i 5 dager. Filtreres.
Bland spriten fra første uttrekk med spriten fra 2.
Spriten blir bedre ved lagring.
Omnis qui bibit honc aquam si fidem addit, salvus erit.
Blove
Brygger
 
Innlegg: 22
Registrert: Fre Mai 20, 2005 10:32 am
Bosted: Trondheim
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Innlegg Miraculix » Tir Mai 31, 2005 8:38 pm

Blove: Takker og bukker for linkene!

Sjekker først der, og hvis ikke, går jeg rett i "strupen" på idiot-betjeningen
på apotekene... :twisted:

/Miraculix

PS! Første Porssnaps flaska står til lagring. Var litt tidlig ute, men prøver
på ungskuddene som så vidt har kommet. Det var jo en j**lig jobb da... :wink:
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Miraculix » Fre Feb 10, 2006 11:34 pm

OK, så har Miraculix fått litt eksperimentasjonstrang igjen...

Har satt følgende:

375 ml 40%
10 allehånde frø
10 sort pepper
5 grønn pepper
1 cm kanelstang
1,5 cm fersk ingefær
10 nellikspiker
1 stjerneanis
1 cm lakrisstang (usøtet, ren lakris)
1 ts lakrisrot
2-3 cm sitronskall (kun det gule)
5 mandler

Dette står i 2 dager. Filtreres, og de samme krydderne tilsettes nye
375 ml sprit. Står så i 4 dager. Filtreres, og blandes med første gangen.

Forsetning følger...

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Miraculix » Man Feb 13, 2006 9:37 am

Lørdag 11: Måtte bytte ut spriten allerede etter 1 dag. Den hadde
tatt NYDELIG smak av krydderne. Over på egen flaske, og nye 375 ml
sprit over de samme krydderne.

Søndag 12: Den nye spriten har også tatt fantasktisk flott smak. Lar
den stå hvertfall til i morgen. Fargen er mye svakere, men blandet
sammen med første uttdraget blir det bra!

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Ny i gamet

Innlegg bryggern » Søn Apr 23, 2006 7:22 pm

Vil bare takke for god inspirasjon. Vil bruke deres oppskrifter til mine første snapser. Målet er å kunne mikse en egen snaps som jeg kan servere i spesielle anledninger. Kommer tilbake når jeg har prøvd meg litt frem.
bryggern
Nybegynner
 
Innlegg: 3
Registrert: Søn Apr 23, 2006 7:13 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Miraculix » Man Apr 24, 2006 7:45 am

Heisan, nå minnet du meg på den jeg laget for noen måneder siden!!!

Den hadde jeg glemt... :oops: Blir nok en liten smak i kveld... Takker! :P

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Miraculix » Man Apr 24, 2006 8:02 pm

Nå har jeg tatt en liten tår, og tuddeli-dum, den var helt knall! :P

Den bruker laaaaang tid på å bli helt krystall klar, så jeg må nok lage en
til umiddelbart, for jeg tror ikke denne kommer til å vare så veldig lenge...

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Første flaska satt. Begynte på toppen med blåbær og kanel

Innlegg bryggern » Man Apr 24, 2006 8:11 pm

Godt å høre jeg fikk sparket i gang deg igjen. Trenger et råd på hvor lenge de blåbærene og kanelstanga sånn cirka skal være på flaska. Er det timer eller dager (eller uker)? Takk for hjelpa. :D Gleder meg til å prøvesmake. Litt avslørende farge på den da men..
bryggern
Nybegynner
 
Innlegg: 3
Registrert: Søn Apr 23, 2006 7:13 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Miraculix » Tir Apr 25, 2006 9:45 am

Du må nesten smake deg frem. Kanelen kan lett ta over om den ligger
for lenge. Blåbærene kan gjerne ligge leeeenge (mnd's vis). Legg evt.
kun i en liten bit kanel først (et par cm). Prøv deg frem.

Ang. bittersnapsen jeg laget. Tok et glass 30 min. etter middagen i går,
og kjente velværet sank inn i kroppen. Fantastisk! Jeg har modifisert
oppskriften litt i forhold til den du posta, men uansett, dette ble en "höjdare"
som broderfolket sier....

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Tor-Amund » Tor Jun 08, 2006 4:20 pm

Takk for alle gode tipps :) Her er det fler ting som skal testes.

En liten advarsel, johannesurt øker aktivitet blant mange cyp-enzymer (cyp3a4 og cyp2c9), disse står for metabolismen av bl.a. mange legemidler. Skjenker du damen full på dette risikerer du at f.eks. p-pillene ikke virker :shock:
Johannesurt kan også virke inn på reopptak av 5-HT (serotonin), dopamin, noradrenalin, gaba(gammahydroksysmørsyre) og glutamat. Her kan man lese litt mer om den: http://en.wikipedia.org/wiki/Hypericum_perforatum
Tor-Amund
Nybegynner
 
Innlegg: 4
Registrert: Lør Mai 20, 2006 2:18 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Solbærsnaps

Innlegg kaldplask » Tir Aug 01, 2006 6:47 pm

Miraculix skrev:Ok, da legger vi inn en til. Solbærsnaps. Jeg smakte en gang en slik snaps
av en "gammel rev" i gamet. Den smakte deilig! Fikk meg til å tenke på
da farmor plukket solbær hjemme, og lagde saft. Som guttunge elsket jeg
denne tida da, det ble syltet og saftet solbær, rips, stikkelsbær, bringebær
etc. Dessverre døde gubben med solbærsnapsen, og oppskriften fulgte
med ham der han havna. Uansett er den nok ikke så veldig vanskelig å
lage. Fant en på nettet, fra boken Krydderdram, som jeg legger ut.
Forfatter er Odd E. Thoresen.

Ikke så veldig vanskelig å skjønne at denne skal jeg prøve når tiden er
inne.

Solbær - Ribes XO

Kryddermengde:
Bladene plukkes i august og klippes grovt. 8 dl blader settes på 70 cl
brennevin.

Trekketid:
Drammen får trekke en uke i et lyst rom, deretter en uke i mørke,
hvoretter bladene siles fra og spriten tappes på flaske sammen med fire
sukkerbiter.

Lagring:
La drammen få hvile til Luciadagen før du prøvesmaker. La den deretter
få hvile til kveldskaffen etter at julematen er fortært. Ellers kan den
drikkes etter smak og behag.

Min karakter:
Som god konjakk.


Tror jeg skal lage 2 flasker av denne. En som jeg kan mimre til det første
året (2005/2006), og en som skal spares til vinteren 2006/2007.

Lurer på jeg, hvordan det hadde vært å tilsette litt av denne snapsen til
cognac (hjemmelaget/evt. billigere polvare), og fått en "ekte" solbærcognac?
Kanskje blir jeg nødt til å sette 3 flasker?!??

/Miraculix


Hei.
Ser at årstiden er den rette for å prøve denne, hvordan ble resultatet ??
Brukerens avatar
kaldplask
NyBrygger
 
Innlegg: 10
Registrert: Tor Jan 05, 2006 8:05 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Beron » Man Aug 28, 2006 11:05 pm

Denne her er helt sjef for den som liker akevitt. Har laget den mange ganger og får masse skryt. Karveolje får man kjøpt på apoteket, koster litt for en liten flaske, men den holder til rimelig mange liter!
Oppbevar karveoljen i kjøleskapet.

Roald Amundsens Pol-dram
Om Roald Amundsen selv har komponert denne drammen, er litt uvisst. At han derimot fikk laget og drakk den på sine mange, til dels iskalde ferder, påstår i alle fall medlemmer av familien. Som tillegger at makan til god oppskrift finnes ikke. Har man først smakt Amundsens dram, som muligens kan fortone seg noe spesiell når man ser på ingrediensene, blir det ikke skikkelig jul uten. Oppskriften her er den opprinnelige og utgjør bortimot tre liter Pol-dram. 1,25 liter destillert vann
# # 1 liter 96% sprit
# 12 dråper karveolje
# 1 / 2 flaske Bristol Cream (evt. annen sherry + 1 ss sukker)
Bland karvedråpene (bruk pipette) i spriten. Tilsett Bristol Cream. Rist. Hell på vann og rist godt. En 5 liters plastdunk med skrulokk egner seg godt. Kan drikkes umiddelbart. Serveres kald.
Brukerens avatar
Beron
Avhengig
 
Innlegg: 384
Registrert: Tor Aug 17, 2006 12:21 pm
Bosted: Molde
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Miraculix » Tir Aug 29, 2006 1:17 pm

Karveolje føres ikke lenger av apotekene. Sunkost butikkene (ihvertfall
"min") tar inn oljer fra Aqua Oleum i England, og kan skaffe denne. Der
heter den Caraway Seed (Carum Carvi Linnaeus).

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Beron » Tir Aug 29, 2006 5:47 pm

Den kan også (sammen med mange andre typer olje) kjøpes fra
http://www.norske-eteriske-oljer.no
Kjøpte noe urteoljer fra dem for et par år siden da jeg eksperimenterte mye med snaps/likører.
Brukerens avatar
Beron
Avhengig
 
Innlegg: 384
Registrert: Tor Aug 17, 2006 12:21 pm
Bosted: Molde
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Akevitt til jul !

Innlegg Angstfordriver » Fre Okt 27, 2006 7:14 pm

Det nærmer seg jul og tid for akevitt.
Jeg vil gjerne dele min akevittoppskrift med dere her på forumet.

Kjøp en flaske "Saga - Norsk Akevitt" på Europris til kr 29,99. (Jeg får sendt fra Norge, he he).

Ha følgende på flaska:

3 ts karve – blir smaken svak, kan du gjerne ha på mer karve. (karve får du kjøpt i de fleste dagligvareforretninger - små poser eller glass).

4 hele nellik - (får du kjøpt i de fleste dagligvareforretninger - små poser eller glass, et glass holder veldig lenge).

2 cm kanelstang - (får du kjøpt i de fleste dagligvareforretninger - små poser eller glass, et glass holder veldig lenge).

1 ts dillfrø – (får du kjøpt i de fleste dagligvareforretninger - små poser eller glass).

0,5 ts anisfrø - (får du kjøpt i de fleste dagligvareforretninger - små poser eller glass).

1 tynn skive ingefær - (får du kjøpt i de fleste dagligvareforretninger - små poser eller glass). (jeg bruker 1 liten ts knust ingefær, fikk ikke tak i hel ingefær).

Fyll opp Europrisflaska "Saga - Norsk Akevitt" med 40-43% sprit.

La dette stå på flaska i minst 8 dager (la det gjerne stå til jul) snu flaska av og til, sil det hele igjennom et kaffefilter og du har en deilig akevitt klar til ribba og lutefisken med mer.
Sist endret av Angstfordriver den Lør Okt 28, 2006 10:00 am, endret 5 ganger.
"Det er intet galt i edruelighet, bare den ikke overdrives."
-John Ciardi
Brukerens avatar
Angstfordriver
Avhengig
 
Innlegg: 223
Registrert: Fre Sep 23, 2005 1:56 pm
Bosted: en plass bak de syv blåner.......
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

ForrigeNeste

Gå til Smakstilsetning

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest