Jordbærlikør

Snakk om "farget brennevin", og essenser.

Moderatorer: Høgetveit'n, textex, Ormlår

Jordbærlikør

Innlegg Miraculix » Tor Sep 29, 2005 12:49 pm

Som temaet antyder har jeg beveget meg (for en aldri så liten stund) i
retning av likør. Jeg har lett litt rundt på nettet etter måter å lage likører
på. Mye hyggelig lesning...

Nåvel, ett sted leste jeg at det ikke var bra å lage likør av hagejordbær; i
den forstand at det gav en bismak som ikke var ønskelig. "Jaha" tenkte
jeg for meg selv, og tenkte videre at "dette må jeg prøve".

En mørk og stormfull aften snek jeg meg forbi soveroms døren (der
madammen hadde lagt seg til for kvelden), og passet nøye på å være
ytterst stille og forsiktig. Jeg snek meg videre inn i boden der frysa er
plassert, og fisket opp lommelykten jeg hadde passet på å ta med meg.
Nede i frysa åpenbarte det seg et deilig syn... kurver på kurver med
deilige jordbær!!! Nåvel, jeg grabba med meg 2 kurver, et 2-liters norges
glass (tomt), og et 2-liters norgesglass til (ikke tomt), putta det i en sekk
som stod lagelig til, og begav meg på den farlige retretten. Vel "hjemme"
igjen (2ndre etasje), rigga jeg meg til på kjøkkenet. Deilige frosne bær
oppi det tomme glasset. Det ble helt stappfullt! Så oppi med noe
"sterkt, magisk vann" som var på det andre, men ikke tomme,
norgesglasset. "Puhh" sa jeg, og gløttet rundt meg for å se om noen
hadde lagt merke til hva som hadde skjedd. Det hadde det heldigvis ikke.

En uke senere var det klart for neste del av dette spennende dramaet!
Heldigvis var jeg helt alene, slik at jeg slapp å snike meg rundt. Metallsila
kom frem, ligeså en rundt bolle. Jeg helte glasst med "jordbærvann" i sila,
og samlet det opp i bollen. "Hmm" tenkte jeg, "det var neimen ingen
dårlig" duft..." Så la jeg bærene lagvis sammen med sukker tilbake i
glasset og skrudde på lokket. "Jordbærvannet" hadde jeg i et tredje, men
tomt, norgesglass. Jeg plasserte så alt dette i mitt hemmelige
spiskammers, som egentlig ikke er noe annet enn en stor reol i boden
som madammen har gitt meg til dette formålet. Jeg gikk rundt i ørkesløs
spenning de neste fire dagene.... hva kom til å skje? Følg med i neste
episode.

Neste episode følger. Etter disse fire, ulidelig lange dagene var spenningen
stor da jeg igjen sto konfrontert med min hemmelighet... "Fantastisk" var
ordet som slapp ut av mine tørre, sprukne lepper. Det hadde dannet seg
en tyktflytende væske, rød i fargen, treg som tynnflytende sirup og med
en f-a-n-t-a-s-t-i-s-k duft. Jeg helte også dette oppi metallsila og den
berømmelige bollen (gral?). Døm om min forbauselse da det viste seg at
det egenlig ikke var så mye væske som det så ut som... Var dette virkelig
alt??? "Jeg gjentar eksperimentet" sa jeg til meg selv, og på nytt la jeg
de samme, nå litt vassne, bærene lagvis med sukker i norgesglasset.
Den tykke tyntflytende substansen helte jeg oppi norgesglasset med
"jordbærvann".... og luktet.... "Hau-hau, detta var en liflig duft!" Ned i mitt
hemmelige spiskammers igjen. Glem ikke neste episode klokken...

...nå. Nervøse rykkninger i ansikt kunne kanskje avslørt meg da jeg
nærmet meg boden igjen. Madammen stod heldigvis på badet! Jeg pustet
lettet ut da lirka med meg glassene ovenpå igjen. Fire nye dager var gått
og igjen hadde det dannet seg den samme tykke, deilig duftende væsken.
"Nå tør jeg ikke mer" tenkte jeg inni meg, og brukte sila og gralen igjen.
Den avrennede væsken havnet sammen med det tidligere
"jordbærvannet" i det nå langt fra tomme 2-liters norgesglasset. Det var
faktisk mer halv-fullt! "Hihihiihihiihihiiiii" glapp det ut av meg som en
halvgal rabiat mann! Etter en omstendelig "blande" prosess (jeg ristet
glasset) skjenket jeg, skjelvende, ett glass av dette trolldomsbrygget.
"Ahhhhh!!!" Dette var saker som kunne tvinge keisere i kne! Og det var
nettopp det som var min hensikt med hele denne omstendelige fremstillingen.

"Keiserus Madammus" hadde nettopp krøpet til køys da jeg entret
gemakkene med et glass av dette brygget. Hun tittet nokså forbauset da
jeg med min myndigste stemme forlangt at hun smakte på dette før hun
fortsatte med boken hun hadde i fanget... Hun nippet først forsiktig til
glasset.... Jeg så rødmen bre seg i kinnene, svetteperler dannet seg i
pannen, blikket flakket intenst, før hun til slutt stammet frem det jeg
håpte på.... "Nam, Godis!"

Med disse to ordene var mitt hemmelige oppdrag fullført! Hva som skjedde
videre med Trollmannen den kvelden, ja se det vet bare fluene på veggen... :wink:
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Jalle » Tor Sep 29, 2005 10:39 pm

Hehehe :lol:
dette var virkelig god lesing. Virkelig spennende :wink: :lol:
Det er ikke vits å drukne problemer i alkohol, problemer er gode svømmere.
Brukerens avatar
Jalle
Vin bryggjarn
 
Innlegg: 1710
Registrert: Fre Jul 02, 2004 10:55 pm
Bosted: Hodesalle grotten i de dype skoger i Gjøvdal
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Peirik » Fre Sep 30, 2005 7:20 am

Hoho, heeelt konge :D Dette må prøves!!
Peirik
Brygger
 
Innlegg: 44
Registrert: Lør Aug 06, 2005 8:51 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg cas » Man Jan 23, 2006 3:18 pm

Drar opp igjen denne, sommeren er jo ikke så altfor langt borte ;)

Har jeg forstått deg rett her, så har du altså brukt 2 kurver med jordbær på rett over 1 liter sprit? (40%?)

Hadde forleden dag en liten "innsamlingsrunde" på nettet, hvor jeg lagret bilder av forskjellige frukter - til egen etikettdesign ;)
Si fra om noen vil ha, så deler jeg gjerne.
I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
- Sir Winston Churchill (1874 - 1965)
cas
Administrerende brygger
 
Innlegg: 1455
Registrert: Tor Jun 10, 2004 11:34 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Miraculix » Man Jan 23, 2006 3:44 pm

Hvis jeg husker rett så ble det nesten 2 kurver. Dytta i noen ekstra
etter at de hadde "falt sammen" litt.

40% kan bli litt lite. Det er jo en del vann i bæra. Jeg brukte 50%, det ble
jo bra!

Bærene kan etterpå spises til eks. is. De inneholder en del alkohol. Jeg
synes bærene blir litt "skarpe", så hos meg gikk de søpla. Dvs. bærene,
altså, ikke likøren! :)

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: Jordbærlikør

Innlegg Balle » Man Jan 23, 2006 11:49 pm

Vurdert å bli forfatter? Satt å trippa i spenning selv når jeg leste dette... :-D

Miraculix skrev:Nåvel, ett sted leste jeg at det ikke var bra å lage likør av hagejordbær; i
den forstand at det gav en bismak som ikke var ønskelig. "Jaha" tenkte
jeg for meg selv, og tenkte videre at "dette må jeg prøve".


Betyr dette at du gikk for hagebær? Er en liten skapgartner selv, så det er ikke utenkelig med noen jordbærplanter til sommeren...
Brukerens avatar
Balle
Avhengig
 
Innlegg: 283
Registrert: Tor Apr 21, 2005 11:08 pm
Bosted: Trondheim
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Miraculix » Tir Jan 24, 2006 8:49 am

Ja, det vi si kommersielt fremdyrket. Altså hos jordbær-bonden. Det er nok
riktig at villjordbær/markjordbær etc. kan frembringe en annen/bedre smak
på likøren, men orke all den jobben da....?!???

I år skal jeg også prøve bringebær. Og svigermor prøvde med kirsebær
på samme måte, og den ble helt konge den også.

/Miraculix

PS! Bruk kun friske (men frosne) bær da....
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg cas » Tir Jan 24, 2006 10:11 am

bringebær tipper jeg blir bra - vi har jo bacardi razz på polet, og den er ganske god.

Har du noen oppskrifter med blåbær?
I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
- Sir Winston Churchill (1874 - 1965)
cas
Administrerende brygger
 
Innlegg: 1455
Registrert: Tor Jun 10, 2004 11:34 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Miraculix » Tir Jan 24, 2006 11:12 am

På alle bær med et "hardere" skall (blåbær, kirsebær, solbær, etc) kan
det være en fordel å la de ligge lengre første gangen... kanskje 1 måned
eller 3. Mener jeg har lest noen gamle oppskrifter på dette. Dessuten bør
kanskje tiden de ligger med sukker også økes.

Uansett er dette en veldig enkel og likefrem måte å lage god likør på.
Prøv gjerne multer også. Fantastisk godt. Bruk da fremgangsmåten for
jordbær/bringebær.

Husk at alle bær bør være frosne når du heller sprit over. Celleveggene
i bærene "sprenges" når de fryser, og saftutbyttet blir mye større.

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Balle » Tir Jan 24, 2006 6:56 pm

Har du tips til noe lurt med rabarbra da? Har endel rabarbra i frysen som det var meningen å lage suppe av...
Brukerens avatar
Balle
Avhengig
 
Innlegg: 283
Registrert: Tor Apr 21, 2005 11:08 pm
Bosted: Trondheim
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Miraculix » Tir Jan 24, 2006 8:24 pm

Å jadda... her går vi rett på vin. Se http://www.vinlegging.net/
Fantastisk fin side om alt av vinlegging, teori, råd og tips, oppskrifter etc.

Se oppskriften for rabarbravin under "Oppskrifter" til venstre i menyen.
Les sidene slavisk etter som de kommer. Du kan velge om du vil lage
hetvin eller lettvin.

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Balle » Tir Jan 24, 2006 9:11 pm

mye nyttig info der, men rabarbraen min er høstet sent, ca august om jeg husker riktig. har desuten ikke mer enn max 5 kilo. Peiling på om man kan lage noe godt med sprit og rabarbra med høyt syreinhold?
Brukerens avatar
Balle
Avhengig
 
Innlegg: 283
Registrert: Tor Apr 21, 2005 11:08 pm
Bosted: Trondheim
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Miraculix » Ons Jan 25, 2006 9:02 am

Du kan jo sette en mindre vinsats, da.

Rabarbrasnaps?!?? Huuhhhh.... :) ...men suppe er vel rett og slett ikke å
forakte det heller?

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Innlegg Balle » Ons Jan 25, 2006 11:04 am

er ikke like morro det da...
Brukerens avatar
Balle
Avhengig
 
Innlegg: 283
Registrert: Tor Apr 21, 2005 11:08 pm
Bosted: Trondheim
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Innlegg Miraculix » Ons Jan 25, 2006 12:41 pm

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nei det har du rett i!

Prøv å lage litt snaps da vel...

Skjær litt rabarbra i biter (frossen), og hell over 0,5 liter 45-50%
La den stå et døgn. Smak. etc.
Blir den for sur, ha opp i litt kritt (kjøpes i bryggebutikken), litt
sukker etc. Filtrer gjennom kaffefilter (2-3 stk.) Smak.

Kan jo være du får en kjempeoverraskelse!!!

/Miraculix
/Miraculix
Brukerens avatar
Miraculix
Avhengig
 
Innlegg: 900
Registrert: Man Mar 28, 2005 3:49 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Neste

Gå til Smakstilsetning

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron