Rom, fra bunnen av, prosjekt med log

Snakk om "farget brennevin", og essenser.

Moderatorer: Høgetveit'n, textex, Ormlår

Rom, fra bunnen av, prosjekt med log

Innlegg Ormlår » Søn Jun 14, 2015 8:44 pm

Da er det på tide at jeg også prøver dette. Dette skal fungere som info sharing, logg for meg selv samt innspill, dersom noen har det å komme med.

Jeg ser for meg en batch med 50L totalvolum.
4 kg sukker (+/-)
10kg (eller ca. 7kg melasse fra FK)
150g tørrgjær
1 ts. sitronsyre

Som gjærnæring vil jeg koke 200g fersk bakegjær sammen med et par knuste multivitamintabs og en spiseskje hjortetakksalt eller 2. Kokes med et par ltr vann, og dumper nedi.

Har lest en del om gjærstartere, og det går igjen at om man ikke tenker økonomi hele veien, så er det like greit å overpitche med tørrgjær.

Hovedsaken med denne kommer egentlig i runde 2, da ca. 15ltr med vann skal byttes ut med leftoversn fra kokinga, altså det som gjerne defineres som backset i statene. Denne skal sette et spesielt preg på romen, så det blir egentlig den runden som blir interessant!

Såh, når det er ferdigsust så skal det strippes, så å si til det kommer bare vann. Stopper vel på 10% eller så. Stripping gjennom en utdatert møkkalab-master/cm.

Deretter skal produktet få en runde gjennom en PDA-1. Blir å forske litt på uttaket. Ser for meg å ta ut fores, og kaste dette. Deretter blir det å ta ut heads, kanskje 5dl eller så? Deretter hearts, og tails til slutt.

Da jeg ikke har peiling på hvordan dette utarter seg så blir jeg å beslaglegge samtlige glass i familien for å ta maange cuts første gangen. Så man har en bakgrunn til neste batch, som jeg mistenker vil være kvalitetsmessig bedre.

Fores blir drenert på folkelig vis, med 2-4 drypp i sekundet. Deretter blir det uttak med en sådan hastighet at det former en stråle så akkurat. Dette har jeg ut ifra en samling av skriverier om vår hobby på pc`en. Så får man bare prøve seg frem med mixing.

Update følger når prosjektet tar til!
Heidå!
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 658
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times

Re: Rom, fra bunnen av, prosjekt med log

Innlegg Dr.Stockmann » Søn Jun 28, 2015 5:54 pm

Dette blir spennende å følge med på! :)
Dr.Stockmann
NyBrygger
 
Innlegg: 14
Registrert: Ons Mai 06, 2015 4:18 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 0 time
Has thanked: 9 times
Been thanked: 0 time

Re: Rom, fra bunnen av, prosjekt med log

Innlegg Ormlår » Ons Jul 01, 2015 9:45 pm

Da er prosjektet igang!
Det ble ca. 11kg melasse, vanskelig å stoppe nøyaktig på 10kg.
4kg sukker.
2 poser gjærnæring fra Europris ble med, sammen med 50g fersk bakegjær, kokt sammen med en spiseskje hjortetakksalt.

Gjenstår å røre det godt ut, samt vanne det ut til 50L. Så blir 150g gjær pitchet i.

Lukter langt ifra så ille som jeg trodde, foreløpig! Blir interesant å se hvordan dette blir!
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 658
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times

Re: Rom, fra bunnen av, prosjekt med log

Innlegg Ormlår » Tir Jul 14, 2015 10:36 am

Jeg glemte å lese av OG, men på mandag etter dette, altså 5 døgn senere var SG på 1.035-40, og har ikke rørt seg etter det. Tilsatte en pose lalvin EC1118, hvilket er kjent for sin evne til å få igang stallet gjæring. Men ei! Tror pinade den ble ferdig på 5 døgn!

Koking på Torsdag.
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 658
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times

Re: Rom, fra bunnen av, prosjekt med log

Innlegg Ormlår » Tor Jul 16, 2015 10:15 pm

Da er batchen i strippern! Heating igang!
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 658
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times

Re: Rom, fra bunnen av, prosjekt med log

Innlegg Ormlår » Fre Jul 17, 2015 1:07 am

Oppkok, og det renner.. Fores kjennes helt ut som hvilke som helst fores, neglelakkfjerner. Deretter følger "normalprodukt". Etter en god time begynner div. å utbrede seg i lukt og smak.. Mer og mer melasselukt/smak kommer.
Interessant!
"Destillasjonen er en ensom ting!
- men det er trivelig og da! :-) "
Ormlår
Avhengig
 
Innlegg: 658
Registrert: Fre Nov 09, 2012 7:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times


Gå til Smakstilsetning

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest